Veliko ljudi se boji, da pri veganski prehrani ne bodo dobili dovolj beljakovin oziroma proteinov, kar ne drži. Strah pred pomanjkanjem beljakovin izhaja iz prepričanja, da meso in živalski izdelki vsebujejo veliko več beljakovin kot vse, kar lahko ponudi veganska prehrana, zato lahko ljudi preseneti, ko slišijo, da sejtan običajno vsebuje 75 g beljakovin na 100 g. Če primerjamo goveje meso, pa to običajno vsebuje zgolj okoli 22 g beljakovin na 100 g, kar pomeni, da sejtan ponuja trikrat večjo količino beljakovin! Poleg tega, da je poln beljakovin in odličen vir železa, je tudi vsebnost maščob v sejtanu presenetljivo nizka. Veliko vsebnost beljakovin imajo tudi druga živila, ki se uporabljajo v veganski prehrani, kot so leča (25 g/100 g), fižol (23 g/100 g), arašidi (21 g/100 g), čičerika (20 g/100 g), bučna semena (19 g/100 g), tofu (9 g/100 g) in mnoga druga živila.
Dobro načrtovana veganska dieta upošteva smernice zdrave prehrane in vsebuje vsa hranila, ki jih potrebuje naše telo. Tako britanska dietetična zveza kot ameriška akademija za prehrano in dietetiko priznavata, da sta primerna za vsako starost in življenjsko dobo.
Študija, ki jo je izvedla Nobelova nagrajenka Elizabeth Blackburn, je pokazala, da je veganska prehrana v treh mesecih v telesu človeka spremenila več kot 500 genov. Vklopili so se geni, ki preprečujejo bolezni, hkrati pa so se izklopili geni, ki povzročajo raka, srčne bolezni in druge kronične bolezni.